[spa] Listeria monocytogenes és un patogen oportunista que causa la listeriosi humana. La principal
via de transmissió és a través d’aliments contaminats, ja que el bacteri presenta resistència a
situacions d’estrès, el que li permet persistir en ells. En els darrers anys ha incrementat la seva
importància en l’àmbit de les toxiinfeccions alimentàries a nivell global, degut a un increment
en el nombre de brots epidèmics. Per aquesta raó, són importants les accions preventives i
establir una sèrie de pautes en la investigació d’un brot. El present treball es centra en la
investigació d’un brot de listeriosi, exposant la tècnica de detecció i recompte del
microorganisme, i realitzant l’anàlisi epidemiològic. A més, s’investiga l’eina web Google
Trends per a definir patrons de conducta en la societat davant un fet puntual, en aquest cas un
brot de listeriosi ocasionat a Espanya l’any 2019. Les tècniques de detecció i recompte de
colònies de L. monocytogenes s’expliquen a partir de la ISO11290-2017 i es defineixen els
resultats pertinents. En l’anàlisi epidemiològic de les dades, es duu a terme la corba temporal
epidèmica, que permet definir que es tracta d’un brot d’origen comú i d’exposició puntual. A
més, el càlcul dels següents paràmetres: Ie, Io, RT, RR i RA, és el que permet determinar el
bacallà milanesa com a causant de la toxiinfecció alimentària per L. monocytogenes. Finalment,
s’observa una relació entre els índex de recerca del terme “listeriosi”, obtinguts a través de
Google Trends, i les dades del brot donat a España el 2019.