dc.contributor |
Oliver Vara, Paula |
|
dc.contributor.author |
Nadal Mascaró, Maria del Mar |
|
dc.date |
2022 |
|
dc.date.accessioned |
2023-03-21T12:35:12Z |
|
dc.date.available |
2023-03-21T12:35:12Z |
|
dc.date.issued |
2023-03-21 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11201/160314 |
|
dc.description.abstract |
[cat] De cada vegada una part més gran de la població mundial pateix sobrepès o obesitat per
culpa de la ingesta d’una dieta inadequada, causant diferents complicacions metabòliques.
Aquest problema creix a causa de l’existència del conegut com a fenotip fals prim o obesitat
normopès (NWO), que inclou a persones primes i aparentment sanes, però que poden tenir
el mateix risc per a la salut que les persones amb obesitat. Per altra banda, no tots els tipus
d’obesitat són igualment perillosos per a la salut, almenys en els primers moments. En aquest
sentit, s’ha definit un fenotip que es coneix com a obesitat metabòlicament sana (MHO).
Encara que s’han identificat els aspectes claus dels fenotips NWO i MHO, es necessita arribar
a un consens general de la seva definició. En el cas dels individus amb NWO, podem estar
enfront un problema de salut pública i és de gran importància identificar i tractar de manera
precoç als individus en risc. En el cas dels individus amb MHO, és interessant conèixer quines
són les causes de què presentin una obesitat no aparentment lligada amb alteracions en
paràmetres de salut metabòlica, encara que poden acabar desenvolupant obesitat insana. En
aquest treball s’ha dut a terme una revisió sistemàtica de la bibliografia per caracteritzar
aquests fenotips, determinar les seves implicacions en la salut, els seus determinants, i la
seva relació amb una dieta inadequada. Per una altra part, s’ha analitzat la ingesta alimentària
d’un total de 26 voluntaris amb normopès i metabòlicament saludables (grup control), amb
NWO i amb MHO per analitzar si la seva dieta, i els seus hàbits d’exercici físic estan
relacionats amb el fenotip que presenten. Els resultats mostren que tots els grups segueixen
una dieta hiperlipídica (encara que predominen els greixos insaturats) i baixa en carbohidrats.
Les principals diferències es troben en la ingesta de sacarosa i fibra. En el cas dels individus
amb MHO, el consum més baix de sacarosa podria explicar el fenotip d’obesitat saludable que
presenten, i en el cas contrari, el consum elevat de sacarosa i la baixa ingesta de fibra, podria
explicar el fenotip NWO. Una intervencció de pèrdua de pes de 6 mesos al grup amb MHO va
reduir el pes corporal i va millorar diferents paràmetres circulants. Segons les dades
analitzades, aquest efecte podria ser degut a l’increment d’exercici físic més que a un canvi
de dieta. En conclusió, és molt important identificar als individus que estiguin en risc metabòlic,
amb independència de si presenten o no obesitat, i sotmetre’ls a teràpies que incloguin canvis
a dietes saludables i exercici físic, per evitar l’aparició de futures complicacions metabòliques. |
ca |
dc.description.abstract |
[spa] Cada vez mayor parte de la población mundial sufre sobrepeso u obesidad por culpa de la
ingesta de una dieta inadecuada, causando diferentes complicaciones metabólicas. Este
problema crece debido a la existencia del conocido como fenotipo falso delgado u obesidad
normopeso (NWO), que incluye a personas delgadas y aparentemente sanas, pero que
pueden tener el mismo riesgo para la salud que las personas con obesidad. Por otra parte, no
todos los tipos de obesidad son igualmente peligrosos para la salud, al menos en los primeros
momentos. En este sentido, se ha definido un fenotipo que se conoce como obesidad
metabólicamente sana (MHO). Aunque se han identificado los aspectos clave de los fenotipos
NWO y MHO, se necesita llegar a un consenso general de su definición. En el caso de los
individuos con NWO, podemos estar frente a un problema de salud pública y es de gran
importancia identificar y tratar de forma precoz a los individuos en riesgo. En el caso de los
individuos con MHO, es interesante conocer cuáles son las causas de que presenten una
obesidad no aparentemente ligada a alteraciones en parámetros de salud metabólica, aunque
pueden acabar desarrollando obesidad insana. En este trabajo se ha llevado a cabo una
revisión sistemática de la bibliografía para caracterizar estos fenotipos, determinar sus
implicaciones en la salud, sus determinantes, y su relación con una dieta inadecuada. Por otra
parte, se ha analizado la ingesta alimentaria de un total de 26 voluntarios con normopeso y
metabólicamente saludables (grupo control), con NWO y con MHO para analizar si su dieta,
y sus hábitos de ejercicio físico están relacionados con el fenotipo que presentan. Los
resultados muestran que todos los grupos siguen una dieta hiperlipídica (aunque predominan
las grasas insaturadas) y baja en carbohidratos. Las principales diferencias se encuentran en
la ingesta de sacarosa y fibra. En el caso de los individuos con MHO, el menor consumo de
sacarosa podría explicar el fenotipo de obesidad saludable que presentan, y en caso contrario,
el consumo elevado de sacarosa y la baja ingesta de fibra, podría explicar el fenotipo NWO.
Una intervención de pérdida de peso de 6 meses en el grupo con MHO redujo el peso corporal
y mejoró diferentes parámetros circulantes. Según los datos analizados, este efecto podría
deberse al incremento de ejercicio físico más que a un cambio de dieta. En conclusión, es
muy importante identificar a los individuos que se encuentren en riesgo metabólico, con
independencia de si presentan o no obesidad, y someterlos a terapias que incluyan cambios
a dietas saludables y ejercicio físico, para evitar la aparición de futuras complicaciones
metabólicas. |
ca |
dc.description.abstract |
[eng] An increasing part of the world population presents overweight or obese due to inadequate
diets, causing different metabolic complications. This problem grows due to the existence of
what is known as the false thin or normal weight obese phenotype (NWO), which includes thin
and apparently healthy people, but who may have the same health risk as people with obesity.
On the other hand, not all types of obesity are equally dangerous to health, at least in the early
stages. In this respect, a phenotype known as metabolically healthy obesity (MHO) has been
defined. Although the key aspects of the NWO and MHO phenotype have been identified, a
general consensus on their definition is needed. In the case of individuals with NWO, they may
be a public health problem and it is of great importance to identify and treat at-risk individuals
at an early stage. In the case of individuals with MHO, it is interesting to know what causes
them to present obesity not apparently linked to alterations in metabolic health parameters,
although they may end up developing unhealthy obesity. In this paper, a systematic review of
the literature has been carried out to characterise these phenotypes, determine their health
implications, their determinants, and their relationship with inadequate diet. On the other hand,
the dietary intake a total of26 volunteers with normal weight and a healthy metabolism (control
group), with NWO and with MHO was analysed to see if their diet and physical exercise habits
were related to their phenotype. The results show that all groups have a hyperlipidemic diet
(although unsaturated fats predominate) and a low carbohydrate diet. The main differences
are found in sucrose and fibre intake. In the case of individuals with MHO, lower sucrose intake
could explain the healthy obesity phenotype, and conversely, high sucrose intake and low fibre
intake could explain the NWO phenotype. A 6-month weight loss intervention in the MHO group
reduced body weight and improved different circulating parameters. According to the data
analysed, this effect could be due to increased physical exercise rather than a change in diet.
In conclusion, it is very important to identify individuals who are at metabolic risk, regardless
of whether or not they present obesity, and to enrol them to therapies that include changes to
healthy diets and physical exercise, in order to avoid the development of future metabolic
complications. |
ca |
dc.format |
application/pdf |
|
dc.language.iso |
cat |
ca |
dc.publisher |
Universitat de les Illes Balears |
|
dc.rights |
all rights reserved |
|
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
|
dc.subject |
57 - Biologia |
ca |
dc.subject |
663/664 - Aliments i nutrició. Enologia. Olis. Greixos |
ca |
dc.subject.other |
Obesitat normopès |
ca |
dc.subject.other |
Obesitat metabòlicament sana |
ca |
dc.subject.other |
Falsos prims |
ca |
dc.subject.other |
Obesitat |
ca |
dc.subject.other |
Sobrepès |
ca |
dc.subject.other |
Dieta |
ca |
dc.title |
Obesitat normopès i obesitat metabòlicament sana: caracterització, implicacions en la salut i relació amb la dieta inadequada |
ca |
dc.type |
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
ca |
dc.type |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
|