[cat] A diferència del turisme massiu tradicional, el viatge transformacional és una forma deliberada de viatjar que pot portar a nous marcs de referència, creixement personal i canvis profunds en les vides de les persones. Ha guanyat cada vegada més atenció en els últims anys, especialment després de la pandèmia global. Aquesta tendència forma part d'un fenomen més ampli de l'economia de la transformació, coneguda com el negoci del "Nou Tu". No obstant això, els professionals del turisme encara no han assumit completament el seu paper com a socis en els viatges transformacionals dels consumidors. De la mateixa manera, en l'àmbit de la recerca acadèmica, tot i que fa molt de temps que es documenta que els viatges fomenten la transformació, l'estudi del viatge transformacional encara està en les seves primeres etapes. Per tant, aquesta recerca té com a objectiu explorar de manera exhaustiva el viatge transformacional, amb l'objectiu de desenvolupar un model de transformació que pugui servir com a eina eficaç per crear experiències turístiques transformadores.
Aquesta tesi comprèn dos estudis empírics. L'Estudi 1 es centra en l'examen d'estudis a l'estranger, com una forma de viatge transformacional tradicional. L'objectiu principal és mesurar el paper del viatge en l'experiència transformadora dels estudiants estrangers i la relació amb la satisfacció del programa. L'Estudi 2 es plongeix en la investigació de l'esdeveniment transformacional contemporani "Hurricane Heat", utilitzant la teoria dels rituals de pas per desenvolupar un model de transformació mitjançant l'examen de les condicions, els resultats, així com la motivació i la fidelitat dels viatgers. Ambdós estudis van utilitzar dissenys de mètodes mixtos. L'Estudi 1 va adoptar un disseny de mètodes mixtos incrustats, encuestant 462 participants i utilitzant l'elicitació gràfica. L'Estudi 2 va utilitzar un disseny mixt seqüencial explicatiu, encuestant 34 participants a la Xina i 116 participants a nivell mundial, seguit d'entrevistes en profunditat. L'anàlisi de dades va combinar l'anàlisi de regressió d'efecte net i l'anàlisi qualitativa comparativa de conjunts difusos, aprofitant la seva fortalesa per aprofundir en l'exploració de les experiències turístiques transformadores.
En general, l'Estudi 1 va verificar que les experiències de viure i viatjar en un país estranger tenen més poder transformador que les experiències acadèmiques. Es van identificar onze solucions per a estudiants altament transformadors a través del viatge, juntament amb activitats específiques. L'Estudi 2 va concordar amb estudis anteriors sobre les condicions que faciliten la transformació i va identificar les condicions principals combinades per aconseguir nivells elevats de transformació en esdeveniments "Hurricane Heat". Destacablement, va verificar que l'estimulació i la motivació per l'assoliment són condicions necessàries, i va destacar la importància de la vinculació, la construcció de sentit i la integració per diferenciar les experiències turístiques transformadores. Els estudis també van demostrar les relacions significatives entre els resultats de la transformació i la satisfacció i fidelitat dels viatgers.
Aquesta tesi contribueix de manera significativa al coneixement actual sobre les condicions i resultats del viatge transformacional. També verifica el paper significatiu de la motivació dels viatgers en la facilitació d'experiències turístiques transformadores i la seva influència en la fidelitat i satisfacció. A més, introdueix un marc de transformació del viatger que aclareix de manera exhaustiva com interactuen les condicions pre-liminals, liminals i post-liminals per facilitar el procés de transformació, revelant el mecanisme co-creat que subjeu a les experiències turístiques transformadores. Les implicacions d'aquests resultats van més enllà de l'àmbit acadèmic. Insten els professionals del turisme a aprofitar les oportunitats dins de l'economia de la transformació, aprofitant el viatge per a la transformació personal. També proporciona una orientació valuosa per al disseny i la comercialització de productes de viatge transformacionals.
[spa] A diferencia del turismo masivo tradicional, el viaje transformacional es una forma deliberada de viajar que puede llevar a nuevos marcos de referencia, crecimiento personal y cambios profundos en la vida de las personas. Ha ganado cada vez más atención en los últimos años, especialmente después de la pandemia global. Esta tendencia forma parte de un fenómeno más amplio de la economía de la transformación, conocida como el negocio del "Nuevo Yo". Sin embargo, los profesionales del turismo aún no han asumido completamente su papel como socios en los viajes
transformacionales de los consumidores. Del mismo modo, en el ámbito de la investigación académica, aunque desde hace mucho tiempo se ha documentado que los viajes fomentan la transformación, el estudio del viaje transformacional aún está en sus etapas iniciales. Por lo tanto, esta investigación tiene como objetivo explorar de manera integral el viaje transformacional, con el objetivo de desarrollar un modelo de transformación que pueda servir como una herramienta eficaz para crear experiencias turísticas transformadoras.
Esta tesis consta de dos estudios empíricos. El Estudio 1 se centra en el examen de estudios en el extranjero, como una forma de viaje transformacional tradicional. Su objetivo principal es medir el papel del viaje en la experiencia transformadora de los estudiantes extranjeros y su relación con la satisfacción del programa. El Estudio 2 profundiza en la investigación del evento transformacional contemporáneo "Hurricane Heat", utilizando la teoría de los ritos de paso para desarrollar un modelo de transformación mediante el examen de las condiciones, los resultados, así como la motivación y la lealtad de los viajeros. Ambos estudios emplearon diseños de métodos mixtos. El Estudio 1 adoptó un diseño de métodos mixtos incrustados, encuestando a 462 participantes y utilizando la elicitation gráfica. El Estudio 2 empleó un diseño mixto secuencial explicativo, encuestando a 34 participantes en China y 116 participantes a nivel mundial, seguido de entrevistas en profundidad. El análisis de datos combinó el análisis de regresión de efecto neto y el análisis cualitativo comparativo borroso de teoría de conjuntos, aprovechando su fortaleza para profundizar en la exploración de las experiencias turísticas transformadoras.
En general, el Estudio 1 verificó que las experiencias de vivir y viajar en un país extranjero tienen más poder transformador que las experiencias académicas. Se identificaron once soluciones para transformar a los estudiantes a través del viaje, junto con actividades específicas. El Estudio 2 coincidió con estudios anteriores sobre las condiciones facilitadoras de la transformación e identificó las principales condiciones combinadas para lograr altos niveles de transformación en los eventos "Hurricane Heat". Específicamente, se verificó que la estimulación y la motivación por el logro son condiciones necesarias, y se destacó la importancia del vínculo, la construcción de significado y la integración en la diferenciación de las experiencias turísticas transformadoras. Los estudios también demostraron las relaciones significativas entre los resultados de la transformación y la satisfacción y lealtad de los viajeros.
Esta tesis contribuye significativamente al cuerpo actual de conocimiento sobre las condiciones y resultados del viaje transformacional. También verifica el papel significativo de la motivación de los viajeros para facilitar experiencias turísticas transformadoras y su influencia en la lealtad y satisfacción. Además, introduce un marco de transformación del viajero que aclara de manera integral cómo interactúan las condiciones pre-liminales, liminales y post-liminales para facilitar el proceso de transformación, revelando el mecanismo co-creado que subyace a las experiencias turísticas transformadoras. Las implicaciones de estos hallazgos van más allá de la academia. Instan a los profesionales del turismo a aprovechar las oportunidades dentro de la economía de la transformación, aprovechando el viaje para la transformación personal. Además, proporciona una orientación valiosa para el diseño y la comercialización de productos de viaje transformacionales.
[eng] Unlike traditional mass tourism, transformational travel is a deliberate way of travelling that can lead to new frames of references, personal growth, and profound changes in individuals' lives. It has gained increasing attention in recent years, particularly after the global pandemic. This trend is part of a broader phenomenon of transformation economy, referred to as the “New You” business. However, tourism practitioners have yet fully embraced their role as partners in consumers’ transformational journeys. Similarly, within the academic research realm, although travel has long been documented for fostering transformation, the study of transformational travel is still in its nascent stages. Therefore, this research aims to comprehensively explore transformational travel, with the goal of developing a transformation framework that can serve as an effective tool for creating transformative tourism experiences. This thesis comprises two empirical studies. Study 1 focused on the examination of overseas studies, as a form of traditional transformational travel. It mainly aimed to measure the role of travel in the transformative experience of overseas students and the relationship with program satisfaction. Study 2 delved into the investigation of the transformative Hurricane Heat event, a contemporary type of transformational travel product, using the rites of passage theory to develop a transformation framework by further examining the conditions, outcomes, along with traveller motivation and loyalty. Both two studies employed mixed methods designs. Study 1 adopted an embedded mixed methods design, surveying 462 participants and embedding graphic elicitation. Study 2 employed an explanatory sequential mixed methods design, surveying 34 participants in China and 116 participants globally, followed by in-depth interviews. The data analysis combined net-effect regression analysis and set--theoretic fuzzy-set Qualitative Comparative Analysis, leveraging the strength to deepen the exploration of the transformative tourism experiences.
Overall, Study 1 verified that living and travelling experiences in a foreign country have more transformational power than academic experiences. Eleven solutions for highly transforming students through travel were identified, along with specific activities. Study 2 concurred with previous studies on the facilitating conditions for transformation and identified the main conditions combined for achieving high levels of transformation in Hurricane Heat events. Notably, it verified stimulation and achievement motivation as necessary conditions and highlighted the importance of communitas bonding, meaning-making, and integration in distinguishing transformative tourism experiences. The studies also demonstrated the significant relationships between transformation outcomes and traveller satisfaction and loyalty.
This thesis contributes significantly to the current body of knowledge concerning the conditions and outcomes behind transformational travel. It also verified the significant role of traveller motivation in facilitating transformative tourism experiences and the influences on loyalty and satisfaction. Further, it introduced a traveller transformation framework that comprehensively elucidates how the pre-liminal, liminal, and post-liminal conditions interact to facilitate the transformation process, unveiling the co-created mechanism underlying the transformative tourism
experiences. The implications of these findings extend beyond academia. They prompt tourism practitioners to seize opportunities within the transformation economy by leveraging travel for personal transformation. It also provides valuable guidance for designing and marketing transformational travel products.