[cat] Mallorca és un dels principals destins turístics a nivell mundial, i tot i que el
turisme és el principal motor econòmic de l’illa, aquest genera impactes negatius
de caràcter mediambiental, econòmic, social... i un dels sectors que està patint
les conseqüències més severes és el sector primari.
En el present treball s’analitza quin ha estat l’impacte del turisme en el sector
agrari mallorquí, així com quin paper pot jugar el sector turístic en el
desenvolupament sostenible del sector agroalimentari de Mallorca.
En primer lloc, s’analitza el concepte de sostenibilitat, tant des del punt de vista
del turisme com dels sistemes alimentaris. Posteriorment, s’estudia l’evolució del
sistema agroalimentari mallorquí així com el paper que juga el turisme en el
sector primari, i s’exposa una de les cooperacions més importants entre els dos
sectors: el projecte d’economia circular de la cadena Garden Hotels.
Es conclou que, tot i que el projecte de Garden Hotels és una passa important
en la cooperació entre sector primari i sector turístic, aquest no és suficient i es
requereix d’una major implicació del sector turístic per millorar la situació actual
del sistema agroalimentari de l’illa.
[eng] Mallorca is one of the main tourist destinations in the world, and although tourism
is the main economic engine of the island, it generates negative environmental,
economic and social impacts... and one of the sectors that is suffering the most
severe consequences is the primary sector.
This thesis examines the impact of tourism on the Mallorcan agricultural sector,
as well as the role that the tourism sector can play in the sustainable development
of Mallorca's agri-food sector.
Firstly, the concept of sustainability is analysed, both from the point of view of
tourism and food systems. Next, the evolution of the Mallorcan agro-food system
is studied, as well as the role played by tourism in the primary sector, and one of
the most important cooperation projects between the two sectors is presented:
the circular economy project of the Garden Hotels chain.
It is concluded that, although the Garden Hotels project is a valuable step in the
cooperation between the primary and tourism sectors, it is not enough, and a
greater involvement of the tourism sector is required to improve the current
situation of the island's agri-food system.