[cat] Introducció: un dels efectes secundaris més freqüents del tractament amb quimioteràpia
i/o radioteràpia del càncer, és la mucositis oral. No existeix una teràpia estàndard per a la
seva prevenció o el seu tractament. La mel com a producte natural podria ser útil per a
tractar-la.
Objectius: l’objectiu principal d’aquest treball fi de grau és analitzar si la mel és un
tractament efectiu per tractar la mucositis oral a pacients oncològics que tenen com a
tractament la quimioteràpia i/o la radioteràpia.
Estratègia de recerca bibliogràfica: es realitza una revisió bibliogràfica per donar
resposta a la pregunta d’investigació a través de dues bases de dades: PubMed i Biblioteca
Virtual de la Salut.
Resultats de la recerca bibliogràfica: finalment es seleccionen 23 articles per dur a
terme el treball. La majoria dels articles són revisions sistemàtiques i alguns assaigs
clínics aleatoritzats.
Discussió: La mel és un producte natural que té efectes antiinflamatoris, antioxidants,
cicatritzants, antimicrobians, antitumorals i immunomoduladors. S’ha observat que la mel
és significativa amb els efectes adversos perquè redueix el grau, el dolor, la ulceració i
l’eritema de la mucositis oral. Produeix menys interrupcions del tractament i disminueix
la seva aparició i gravetat. A més, redueix l’estada hospitalària i la pèrdua de pes del
pacient.
Conclusió: El tractament de la mel és un tractament adjuvant de primera línia per tractar
la mucositis oral induïda per quimioteràpia i radioteràpia en pacients oncològics. És
efectiu tant en la prevenció com en el tractament alleujant els símptomes de la mucositis
oral. De totes maneres, es requereix més evidència sobre els diferents tipus de mel.
[spa] Introducción: uno de los efectos secundarios más frecuentes del tratamiento con
quimioterapia y/o radioterapia del cáncer es la mucositis oral. No existe una terapia
estándar para su prevención o tratamiento. La miel como producto natural podría ser útil
para su tratamiento.
Objetivos: el objetivo principal es analizar si la miel es un tratamiento efectivo para tratar
la mucositis oral en pacientes oncológicos que tienen como tratamiento la quimioterapia
y/o la radioterapia.
Estrategia de búsqueda bibliográfica: se realiza una revisión bibliográfica para dar
respuesta a la pregunta de investigación en dos bases de datos: PubMed y Biblioteca
Virtual de la Salud.
Resultados de la búsqueda bibliográfica: finalmente se seleccionan 23 artículos para
realizar el trabajo. La mayoría de los artículos son revisiones sistemáticas y algunos
ensayos clínicos aleatorizados.
Discusión: La miel es un producto natural que tiene efectos antiinflamatorios,
antioxidantes, cicatrizantes, antimicrobianos, antitumorales e inmunomoduladores. Se ha
observado que la miel es significativa con los efectos adversos porque reduce el grado, el
dolor, la ulceración y el eritema de la mucositis oral. Produce menos interrupciones del
tratamiento y disminuye su aparición y gravedad. Además, reduce la estancia hospitalaria
y la pérdida de peso del paciente.
Conclusión: El tratamiento de la miel es un tratamiento adyuvante de primera línea para
tratar la mucositis oral inducida por quimioterapia y radioterapia en pacientes
oncológicos. Es efectivo tanto en la prevención como en el tratamiento aliviando los
síntomas de la mucositis oral. De todos modos, se requiere más evidencia sobre los
diferentes tipos de miel.
[eng] Introduction: one of the most frequent side effects of cancer treated with chemotherapy
and/or radiotherapy is oral mucositis. There is no standard therapy for its prevention or
treatment. Honey as a natural product could be useful to treat it.
Objectives: the main objective is to analyze whether honey is an effective treatment to
treat oral mucositis in cancer patients who are treat with chemotherapy and/or
radiotherapy.
Bibliographic search strategy: a bibliographic review is been carried out to answer the
research question in two databases: PubMed and the Virtual Health Library.
Results of the bibliographic search: 23 articles are finally selected to carry out the work.
Most of the articles are systematic reviews and some randomized clinical trials.
Discussion: Honey is a natural product that has anti-inflammatory, antioxidant, healing,
antimicrobial, antitumoral, and immunomodulatory effects. Honey has been found to be
significant with the adverse effects because it reduces the degree, pain, ulceration and
erythema of oral mucositis. It produces fewer interruptions in treatment and decreases its
appearance and severity. In addition, it reduces hospital stay and the patient’s weight loss.
Conclusion: Honey treatment is a first-line adjuvant treatment for oral mucositis induced
by chemotherapy and radiotherapy in cancer patients. It is effective in both prevention
and treatment by alleviating the symptoms of oral mucositis. However, more evidence is
required about different types of honey.