Efectos de la ingesta de omega 3 sobre los niveles de riesgo de preeclampsia en mujeres gestantes

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dc.contributor Bouzas Velasco, Cristina
dc.contributor.author Cárceles Jiménez, María José
dc.date 2023
dc.date.accessioned 2024-10-08T10:34:14Z
dc.date.available 2024-10-08T10:34:14Z
dc.date.issued 2023-05-19
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11201/166287
dc.description.abstract [eng] Introduction and justification: The human being needs to cover an optimal requirement of nutrients, as well as a balanced and healthy diet to promote and maintain an adequate nutritional balance and reduce the risk of developing chronic diseases, which are related to a high morbidity and mortality rate. This balance becomes more vulnerable during gestation, a stage in which nutrition presents a special redundancy, given the need to increase these nutritional requirements to cover maternal and fetal needs, as well as the prevention of possible diseases associated with gestation. Preeclampsia is a specific complication of pregnancy usually in the 20th week of gestation, characterized by elevated blood pressure accompanied by proteinuria, headaches, abdominal discomfort, among other clinical manifestations. It is closely related to lifestyle and diet, hence the importance of developing a project on the effect of omega-3 intake on the risk of developing preeclampsia in pregnant women and its analysis in the sFlt-1/PlGF biomarker ratio in order to prevent preeclampsia before the clinical presentation of the pregnant woman. The importance and maternal benefits of consuming polyunsaturated acids during pregnancy are well known, including the reduction of preeclampsia and postpartum complications. Project objective: To analyze the effect of polyunsaturated acid intake on the risk of developing preeclampsia in pregnant women. Study design: An experimental controlled clinical trial with supplement and placebo ingestion will be used in the participants. Reference population or the scope of the study: The research project will include a sample size of 150 pregnant women assigned to the Maternal Fetal Unit of the Hospital Universitario Virgen de la Arrixaca for ultrasound monitoring and follow-up of the first and third trimester of pregnancy. Material and methods: The research project will include a sample size of 155 pregnant women assigned to the Maternal Fetal Unit of the Virgen de la Arrixaca University Hospital for ultrasound monitoring and follow-up in the first and third trimester of pregnancy. The sample will be randomly distributed with an experimental group that will receive a supplement with 200 mg of docosahexaenoic acid together with their usual diet, and a control group that will receive a placebo dose. Analytical control will be performed between 11 and 13 weeks of gestation to measure plasma levels of sflt/1-pigf ratio and based on the results, supplementation will be started and from week 33 onwards these parameters will be assessed analytically and the health status and the risk of developing preeclampsia among pregnant women will be evaluated. ca
dc.description.abstract [spa] Introducción y justificación: El ser humano necesita cubrir un requerimiento óptimo de nutrientes, así como una alimentación equilibrada y saludable para favorecer y mantener un adecuado equilibrio nutricional y disminuir el riesgo de desarrollar enfermedades crónicas, que se relacionan con una elevada morbimortalidad. Este equilibrio se hace más vulnerable durante la gestación, etapa en la cual la nutrición presenta una especial redundancia, dada la necesidad de aumentar estos requerimientos nutricionales para cubrir las necesidades maternas y fetales, así como la prevención de posibles enfermedades asociadas a la gestación. La preeclampsia es una complicación específica del embarazo normalmente en la semana 20 de gestación, caracterizada por cifras de tensión arterial elevadas acompañadas de proteinuria, cefaleas, malestar abdominal, entre otras manifestaciones clínicas. Tiene estrecha relación con el estilo de vida y la alimentación, por ello la importancia de elaborar un proyecto sobre el efecto de la ingesta de Omega 3 sobre el riesgo de desarrollar preeclampsia en mujeres gestantes y su análisis en el cociente de biomarcadores sFlt-1/PlGF con el fin de prevenir la preeclampsia antes de presentarse la clínica en la gestante. Es conocida la importancia y los beneficios maternos del consumo de ácidos polinsaturados durante la gestación, entre los que se encuentra la disminución de la aparición de preeclampsia y complicaciones postparto. Objetivo del proyecto: Analizar el efecto de la ingesta de ácidos poliinsaturados sobre el riesgo de desarrollar preeclampsia en mujeres gestantes. Diseño de estudio: Se empleará un ensayo clínico experimental controlado con la ingesta de suplemento y placebo en las personas participantes. Material y métodos: El proyecto de investigación incluirá un tamaño de muestra de 150 gestantes adscritas a la Unidad Materno Fetal del Hospital Universitario Virgen de la Arrixaca para control ecográfico y seguimiento de primer y tercer trimestre de embarazo. La muestra se distribuirá de forma aleatoria con un grupo experimental que recibirá un suplemento con 200 mg de ácido docosahexaenoico junto con su dieta habitual, y un grupo control que recibirá dosis placebo. Se realizará control analítico entre la semana 11 y 13 de gestación para medir los niveles plasmáticos de ratio sflt/-pigf y basándonos en los resultados se comenzará con la administración del suplemento y a partir de la semana 33 se volverán a valorar analíticamente estos parámetros y se evaluará el estado de salud y el riesgo de desarrollar preeclampsia entre las mujeres gestantes. ca
dc.format application/pdf
dc.language.iso spa ca
dc.publisher Universitat de les Illes Balears
dc.rights all rights reserved
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject 663/664 - Aliments i nutrició. Enologia. Olis. Greixos ca
dc.subject.other Alimentación saludable ca
dc.subject.other Gestación ca
dc.subject.other Preeclampsia ca
dc.subject.other Omega- 3 ca
dc.subject.other Indicador de ratio sflt1/PGI ca
dc.subject.other Healthy eating ca
dc.subject.other Gestation ca
dc.subject.other Omega-3 ca
dc.subject.other Preeclampsia ca
dc.subject.other sflt1/PGI ratio indicator ca
dc.title Efectos de la ingesta de omega 3 sobre los niveles de riesgo de preeclampsia en mujeres gestantes ca
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis ca
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated 2024-06-27T14:34:45Z


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