Mioquines relacionades amb la marronització del teixit adipós blanc: biologia i control per nutrients específics

Show simple item record

dc.contributor Bonet Piña, María Luisa
dc.contributor.author Guijarro Ferrer, María
dc.date.accessioned 2016-01-18T07:26:58Z
dc.date.available 2016-01-18T07:26:58Z
dc.date.issued 2016-01-18
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11201/1663
dc.description.abstract [cat] Antecedents: El múscul esquelètic és una font de proteïnes senyalitzadores, mioquines. El procés de marronització del teixit adipós blanc consisteix en l’adquisició de característiques pròpies dels adipòcits marrons. La modulació per components alimentaris de la secreció de mioquines relacionades amb el procés de marronització és d’interès en el camp de la nutrició molecular i l’alimentació funcional pel control de l’obesitat i les seves seqüeles metabòliques. L’àcid oleic i polifenols de l’oli d’oliva pareixen exercir efectes beneficiosos en el metabolisme. Objectius: a) Dur a terme un treball bibliogràfic sobre els esmentats antecedents; b) investigar possibles efectes directes diferencials de l’àcid oleic (OA), l’àcid 2 hidroxioleic (2OHOA), l’hidroxitirosol (HT, un polifenol present a l’oli d’oliva verge) i l’àcid palmític (PA) sobre l’expressió de mioquines que han estat relacionades amb el procés de marronització. Mètodes: Cèl·lules C2C12 diferenciades en miotubs varen ser tractades amb el vehicle (cèl·lules control) o amb els composts problema durant 24h. Es va analitzar l’expressió dels gens IL- 6, Fgf21, Fdnc5 i Pgc-1α mitjançant l’anàlisi de l’ARNm per una RT-qPCR. També es mirà la proteïna IL-6 acumulada en el medi mitjançant la tècnica ELISA. Resultats: Es va veure un increment en l’expressió del gen de Il-6 en les cèl·lules tractades amb OA (100μM i 250μM) o 2OHOA (50μM). També es va veure un increment en la proteïna IL-6 en el medi de les cèl·lules tractades amb OA (100μM i 250μM). Hi hagué una disminució d’ARNm de Fgf21 als miotubs diferenciats C2C12 tractats amb OA (250μM) i 2OHOA (50μM) i de Fndc5 als tractats amb OA (250μM). Palmític i hidroxitirosol no tingueren cap efecte significatiu sobre els paràmetres estudiats. Conclusió: L’OA i 2OHOA tenen efectes directes sobre l’expressió de mioquines que han estat relacionades amb el procés de marronització, suggerint que podrien contribuir a la modulació del ‘diàleg’ múscul-teixit adipós. ca
dc.description.abstract [eng] Background: Skeletal muscle is a source of signaling proteins, myokines. The browning process of white adipose tissue is the acquisition of brown adipocyte characteristics. Modulation of the secretion of browning related by food components is of interest in the fields of molecular nutrition and “functional foods” to control obesity and its metabolic complications. Oleic acid and polyphenols in olive oil appear to exert beneficial effects on metabolism. Objectives: a) To compose a bibliographic search on these background topics; b) To investigate possible differential direct effects of oleic acid (OA), 2 hydroxyoleic acid (2OHOA), hydroxytyrosol (HT, a polyphenol present in olive oil) and palmitic acid (PA) on the expression of selected myokines, which have been related to the process of browning. Methods: C2C12 cells differentiated in myotubes were treated with the vehicle solution (control cells) or with the experimental compounds during 24h. mRNA expression on Il-6, Fgf21, Fdnc5 and Pgc-1α genes was measured using RTqPCR and the amount of accumulated IL-6 protein in the medium using ELISA technique. Results: Gene expression of Il-6 was induced in the cells treated with OA (100μM and 250μM) or 2OHOA (50μM). An increase in the protein IL-6 accumulated in the medium of cells treated with OA (100μM and 250μM) was also observed. Gene expression of Fgf21 was decreased in the cells treated with OA (250μM) or 2OHOA (50μM), and that of Fndc5 decreased in the cells treated with OA (250μM). PA and HT did not affect studied parameters. Conclusion: OA and 2OHOA have direct effects on the expression of myokines that have been related to the browning process, suggesting that these compounds may contribute to modulate the crosstalk between muscle and adipose tissue. ca
dc.language.iso cat ca
dc.subject.classification Matèries generals UIB::Biologia ca
dc.title Mioquines relacionades amb la marronització del teixit adipós blanc: biologia i control per nutrients específics ca
dc.type info:eu-repo/semantics/bachelorThesis ca
dc.subject.keywords Mioquines ca
dc.subject.keywords Marronització ca
dc.subject.keywords Teixit adipós blanc ca
dc.subject.keywords Nutrients ca
dc.subject.keywords Àcids grassos ca
dc.subject.keywords Àcid oleic ca
dc.subject.keywords Àcid 2hidroxioleic ca
dc.subject.keywords Hidroxitirosol ca
dc.subject.keywords Àcid palmític ca
dc.subject.keywords White adipose tissue ca
dc.subject.keywords Fatty acids ca
dc.subject.keywords Oleic acid ca
dc.subject.keywords Acid 2hidroxioleic ca
dc.subject.keywords Hydroxytyrosol ca
dc.subject.keywords Palmitic acid ca


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record