[cat] Silene migjornensis L. Sáez, Guasp, P.P. Ferrer, López-Alvarado & Rosselló. és una espècie anual endèmica pertanyent a la família Caryophyllaceae, present a les dunes del migjorn de Mallorca, des de s’Arenal de Sa Ràpita fins a la Platja des Trenc, Mallorca. Anteriorment anomenada Silene sericea var. balearica Willk., va ser reconeguda a nivell d’espècie recentment, i no es tenen coneixements sobre la seva biologia floral, els quals són necessaris per a la realització de tasques de conservació. En aquest treball s’han estudiat les etapes de desenvolupament floral, sincronia intra-individual i poblacional, la germinació de pol·len i la receptivitat estigmàtica a partir d’una població Ex situ. Primerament, s’ha observat que les flors presenten dicogàmia completa, però hi ha un solapament de les fases masculines i femenines intra-individual, el que possibilitat la geitonogàmia. La sincronia poblacional és elevada permetent així la pol·linització creuada. La germinació del pol·len es baixa i amb un període de viabilitat molt curt, el qual és a la nit (des de les 18:00 fins a les 6:00), el que fa que la flor exposi els estigmes un llarg període de temps, al voltant de 7 a 9 dies, per així assegurar-se que es dugui a terme la pol·linització, que hi hagi una sincronia poblacional elevada també ho afavoreix. Aquest treball és una base del coneixement sobre la biologia floral de l'espècie, el que s’ha de complementar amb treballs experimentals com ara l’autoincompatibilitat de l’espècie i els agents pol·linitzadors.
[spa] Silene migjornensis L. Sáez, Guasp, P.P. Ferrer, López-Alvarado & Rosselló. es una especie anual endémica perteneciente a la familia Caryophyllaceae, presente a las dunas del migjorn de Mallorca, desde se Arenal de Sa Ràpita hasta la Playa des Trenc, Mallorca. Anteriormente llamada Silene sericea var. balearica Willk., fue reconocida a nivel de especie recientemente, y no se tienen conocimientos sobre su biología floral, los cuales son necesarios para la realización de tareas de conservación. En este trabajo se han estudiado las etapas de desarrollo floral, sincronía intra-individual y poblacional, la germinación de polen y la receptividad estigmática a partir de una población Ex situ. Primeramente, se ha observado que las flores presentan dicogamia completa, pero hay un solapamiento de las fases masculinas y femeninas intra-individual, el que posibilitado la geitonogàmia. La sincronía poblacional es elevada permitiendo así la polinización cruzada. La germinación del polen es baja y con un periodo de viabilidad muy corto, el cual es por la noche (desde las 18:00 hasta las 6:00), el que hace que la flor exponga los estigmas un largo periodo de tiempo, alrededor de 7 a 9 días, para así asegurarse que se lleve a cabo la polinización, que haya una sincronía poblacional elevada también lo favorece. Este trabajo es una base del conocimiento sobre la biología floral de la especie, que se tiene que complementar con trabajos experimentales como por ejemplo, la autoincompatibilidad de la especie y los agentes polinizadores.
[eng] Silene migjornensis L. Sáez, Guasp, P.P. Ferrer, López-Alvarado & Rosselló. is an endemic annual species belonging to the Caryophyllaceae family, present in the dunes of the south of Mallorca, from Arenal de Sa Ràpita to Platja des Trenc, Mallorca. Previously called Silene sericea var. balearica Willk., was recently recognized at species level, and there is no knowledge of its floral biology, which is necessary for carrying out conservation tasks. In this work, the stages of floral development, intra-individual and population synchrony, pollen germination and stigmatic receptivity have been studied from an Ex situ population. Firstly, it has been observed that the flowers present complete dichogamy, but there is an overlap of the male and female phases intra-individual, which makes geitonogamy possible. Population synchrony is high thus allowing cross-pollination. Pollen germination is low and with a very short viability period, which is at night (from 6:00 p.m. to 6:00 a.m.), which causes the flower to expose the stigmas for a long period of time, around 7 to 9 days, to ensure that pollination takes place, that there is a high population synchrony also favors it. This work is a basis of knowledge about the floral biology of the species, which must be complemented with experimental work such as self-incompatibility of the species and pollinating agents.