[cat] S’ha hipotetitzat que el consum de probiòtics podria estar relacionat amb múltiples
beneficis per a la salut i per a certes malalties cròniques, com les fibrosis pulmonars. Encara
així, no hi ha mètodes estandarditzats per quantificar-ne amb precisió la ingesta dietètica
d’aquests. Aquest treball té com a objectiu identificar i analitzar metodologies de mesura de
consum de probiòtics existents, així com aplicar-les a una cohort de pacients amb fibrosis
pulmonars (FPP/FPI), dins del projecte Prosalut23-7. A partir d’una recerca i anàlisi
bibliomètrica, es van identificar dos mètodes, entre els quals destaca el de Sander per la seva
aplicabilitat. Aquest es va aplicar als resultats dels registres de 24 hores (RD) i qüestionaris
de freqüència alimentària (FFQ) dels subjectes d’estudi. S’observa una tendència de major
consum d’aliments amb alt contingut probiòtic en els pacients amb fibrosis pulmonars, però
sense significació estadística
[spa] Se ha hipotetizado que el consumo de probióticos podría estar relacionado con
múltiples beneficios para la salud y para ciertas enfermedades crónicas, como las fibrosis
pulmonares. Aun así, no existen métodos estandarizados para cuantificar con precisión su
ingesta dietética. Este trabajo tiene como objetivo identificar y analizar metodologías
existentes para medir el consumo de probióticos, así como aplicarlas a una cohorte de
pacientes con fibrosis pulmonares (FPP/FPI), dentro del proyecto Prosalut23-7. A partir de
una búsqueda y análisis bibliométrico, se identificaron dos métodos, entre los cuales destaca
el de Sander por su aplicabilidad. Este se aplicó a los resultados de los registros de 24 horas
(RD) y cuestionarios de frecuencia alimentaria (FFQ) de los sujetos del estudio. Se observa
una tendencia hacia un mayor consumo de alimentos con alto contenido probiótico en los
pacientes con fibrosis pulmonar, aunque sin significación estadística
[eng] It has been hypothesized that the consumption of probiotics could be related to
multiple health benefits and to certain chronic diseases, such as pulmonary fibrosis. However,
there are no standardized methods to accurately quantify their dietary intake. This study aims
to identify and analyze existing methodologies for measuring probiotic consumption, as well
as to apply them to a cohort of patients with pulmonary fibrosis (FPP/FPI), within the
Prosalut23-7 project. Based on research and bibliometric analysis, two methods were
identified, where the Sander method stood out due to its applicability. This method was applied
to the data obtained from 24-hour dietary recalls (RD) and food frequency questionnaires
(FFQ) completed by the study participants. There’s a trend towards higher consumption of
probiotic-rich foods among patients with pulmonary fibrosis, although without statistical
significance