[cat] La vinya (Vitis vinifera L.) és un cultiu de gran importància a nivell mundial, especialment en
les regions de clima mediterrani. És un cultiu tolerant a les condicions de sequera estival però
el canvi climàtic assevera l’estrès abiòtic generant pèrdues productives importants. La irrigació
en redueix l’estrès però el seu impacte sobre els ecosistemes i la petjada d’aigua blava fa
necessari anar a la recerca de solucions sostenibles com són els biofertilitzants. Per aquesta
raó, es proposà el present estudi amb l’objectiu d’avaluar l’efecte combinat de micorrizes
arbusculars (AMF) i bacteris promotors del creixement (PGPBs) sobre la seva inoculació per
separat en condicions de dèficit hídric. Es seguí un disseny factorial amb dos nivells de règim
hídric (reg i sequera) i quatre nivells d’inoculació (control, AMF, PGPBs i co-inoculació). Es
mesurà l’impacte de la inoculació sobre el creixement i l’estat hídric de les plantes. La
inoculació mostrà efectes sobre algunes de les variables d’estudi però l’efecte més important
es derivà dels tractaments de reg. Aquests resultats derivaren de la interacció del régim hídric
amb l’exposició a altes temperatures durant el període experimental. La qualitat dels inòculs
juntament amb l’estrès tèrmic afectà l’eficàcia dels biofertilitzants aplicats.
[spa] La vid (Vitis vinifera L.) és un cultivo de gran importancia a nivel mundial, especialmente en
las regiones de clima mediterráneo. És un cultivo tolerante a las condiciones de sequía estival
pero el cambio climático asevera el estrés abiótico generando pérdidas productivas
importantes. La irrigación reduce el estrés, pero su impacto sobre los ecosistemas i la huella
de agua azul hace necesaria la búsqueda de soluciones sostenibles como los biofertilizantes.
Por esta razón, se propuso el presente estudio con el objetivo de evaluar el efecto de la
combinación de micorrizas arbusculares (AMF) i bacterias promotoras del crecimiento
(PGPBs) sobre su inoculación por separado en condiciones de déficit hídrico. Se usó un
diseño factorial con dos niveles de régimen hídrico (riego y sequía) y cuatro niveles de
inoculación (control, AMF, PGPBs i co-inoculación). Se midió el impacto de la inoculación
sobre el crecimiento y estatus hídrico de las plantas. La inoculación mostró efectos sobre
algunas de las variables de estudio, pero el efecto más importante derivó de la interacción
entre régimen hídrico i la exposición a altas temperaturas durante el periodo experimental. La
calidad de los inóculos junto con el estrés térmico afectó la eficacia de los biofertilizantes
aplicados
[eng] Grapevine (Vitis vinifera L.) is a crop of great relevance worldwide, especially in Mediterranean
climates. It is tolerant to seasonal drought though climate change increases abiotic stress,
causing significant yield losses. Irrigation reduces stress, yet its impact on ecosystems and
blue water footprint generates the need for the search of sustainable solutions such as
biofertilizers. Hence, the present study was proposed aiming to assess the combined effect of
arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) and plant-growth promoting bacteria (PGPBs) compared
to individual inoculation in water deficit conditions. A factorial design with two water regimes
(well-watered and water deficit) and four inoculation treatments (control, AMF, PBPBs and coinoculation) was followed. The impact of inoculation was measured on growth and water
status. Inoculation showed effects on some of the variables studied but the main effects
resulted from th interaction among water deficit and high temperature exposure during the
experimental period. Quality of inocula, along with thermal stress affected biofertilizer efficacy