L’augment de l’esperança de vida ens els darrers anys ha estat un gran avanç en el països desenvolupats però, a causa d’aquest augment, la població envelleix i s’incrementa la incidència de malalties associades amb l’envelliment. Entre aquestes, un deteriorament cognitiu característic i diverses malalties neurodegeneratives. Entre les estratègies que intenten reduir l’impacte de l’envelliment a l’organisme, diversos estudis demostren que els antioxidants milloren les característiques cognitives durant l’envelliment. El resvesratrol és un fenol amb propietats antioxidants que es troba en diverses fruites i verdures a més, és capaç de disminuir l’estrès oxidatiu i minvar així el risc enfront el desenvolupament de malalties neurodegeneratives (Baur et al., 2006). El present estudi té com a objectiu principal, profunditzar en el mecanisme molecular responsable de l’efecte neuroprotector del resveratrol sobre el deteriorament cognitiu que ocórrer durant l’envelliment, centrant-se principalment, en la modulació de les vies de senyalització implicades en la neuroinflamació (p.e. NF- ĸB i MAPK).
Per dur a terme l’estudi, s’analitzà el metabolisme monoaminèrgic (5-HT, DA i NA) a l’hipocamp ja que, es tracta d’una de les principals regions relacionades amb els processos de memòria i aprenentatge; i s’han vinculats aquests neurotransmissors amb la modulació d’aquests processos de memòria i aprenentatge. El procediment utilitzat es basa en la quantificació d’aquestes monoamines, a més dels precursors i metabòlits, mitjançant la tècnica HPLC. Paral·lelament s’analitzà els nivells de les proteïnes relacionades amb les vies inflamatòries a aquesta mateixa regió cerebral mitjançant la tècnica de western blot. Els resultats obtinguts es comparen amb els resultats comportamentals derivats de la prova del laberint radial, que permet avaluar la memòria espacial. Aquests mostren la disminució de 5-HT, DA i NA a mesura que ocórrer l’envelliment. També s’observa com amb el resveratrol, es dóna una reducció d’aquest declivi ja que, augmenta la síntesi de monoamies. Aquests resultats es correlacionen amb les proves cognitives, on trobem una millora de la memòria. En relació al mecanisme molecular, encara que s’ha relacionat l’excés d’estrès oxidatiu amb un augment en la neuroinflamació que podria ser responsable de la neurodegeneració, aquest estudio no sembla recolzar aquesta hipòtesi. A més, els resultats apunten a que l’efecte neuroprotector del resveratrol està mediat per un mecanisme depenent de SIRT1. D’aquesta forma, l’estudi confirma l’efecte neuroprotector del resveratrol sobre el deteriorament cognitiu a causa de l’envelliment i suggereix un mecanisme mediat per SIRT1.