Les morfologies de dissolució hipogèniques i de la zona de mescla litoral a Es Dolç (Colònia de Sant Jordi, Ses Salines, Mallorca).

Show simple item record

dc.contributor.author Gràcia Lladó, Francesc
dc.contributor.author Fornós Astó, Juan José
dc.date.accessioned 2016-02-02T13:09:35Z
dc.date.available 2016-02-02T13:09:35Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.citation 0211-2515
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11201/1772
dc.description.abstract [cat] La troballa d'es Dolç, cavitat subaquàtica inèdita del litoral de la Colònia de Sant Jordi (municipi de ses Salines) al migjorn de Mallorca, ha suposat una important font d'estudi de les morfologies de dissolució hipogèniques i de la zona litoral de mescla d'aigües. La cova, de dimensions quilomètriques, es desenvolupa dins dipòsits calcarenítics litorals i eolianites amb paleosòls, del Pliocè i Pleistocè, fet del tot sorprenent a les Balears. Aquests materials li confereixen uns trets molt diferenciats respecte a la resta de cavitats litorals del migjorn i llevant de Mallorca, desenvolupades als materials calcaris escullosos del Miocè superior. [spa] El hallazgo de Es Dolç, cavidad subacuática inédita del litoral de la Colònia de Sant Jordi (municipio de Ses Salines) en el sur de Mallorca, ha supuesto una importante fuente de estudio de las morfologías de disolución hipogénicas y de la zona litoral de mezcla de aguas. La cueva, de dimensiones kilométricas, se desarrolla dentro de depósitos calcareníticos litorales y eolianitas con paleosuelos, del Plioceno y Pleistoceno, hecho sorprendente en Baleares. Estos materiales le confieren unas características muy diferenciadas respecto al resto de cavidades litorales del Migjorn y Llevant de Mallorca, desarrolladas en materiales calcáreos arrecifales del Mioceno superior. [eng] Recent discovery and survey of the underwater coastal cave of es Dolç (Colònia de Sant Jordi, Ses Salines) in the southern area (Migjorn) of Mallorca has permitted the study of a series of morphologies related with hypogene as well as coastal mixing zone dissolution processes. The cave, kilometric in length, develops within Pliocene and Pleistocene calcarenitic littoral deposits and eolianites with paleosols, a very uncommon fact in the Balearics karst. These materials confer the cave a very different appearance with a special morphological suite, if compared with other coastal cavities developed in the Upper Miocene calcareous reef materials of the southern and eastern part of Mallorca.
dc.language.iso cat
dc.publisher Federació Balear d'Espeleologia
dc.relation.isformatof Reproducció del document publicat a: http://ibdigital.uib.es/greenstone/collect/endins/index/assoc/Endins_2/014v36p0/97.dir/Endins_2014v36p097.pdf
dc.relation.ispartof Endins, 2014, vol. 36, p. 97-112
dc.rights (c) Gràcia Lladó, Francesc et al., 2014
dc.subject.classification Biologia
dc.subject.other Biology
dc.title Les morfologies de dissolució hipogèniques i de la zona de mescla litoral a Es Dolç (Colònia de Sant Jordi, Ses Salines, Mallorca).
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated 2016-02-02T13:09:36Z
dc.subject.keywords coves
dc.subject.keywords Migjorn de Mallorca
dc.subject.keywords cuevas
dc.subject.keywords littoral cave
dc.rights.accessRights info:eu-repo/semantics/openAccess


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics