dc.description.abstract |
En aquest treball de fi de màster presentam una proposta per treballar la poesia dins l’aula tant a nivell inicial, que és el d’assimilació dels aspectes generals i característics, com a nivell avançat, que és el de comprensió i anàlisi. La finalitat principal és eliminar els prejudicis negatius que, segons el nostre parer, envolten el concepte de poesia –la poesia és difícil, la poesia és avorrida, la poesia és antiga...– i així engrescar professors i alumnes i permetre que l’esquema ensenyament-aprenentatge sigui més significatiu i menys monòton. Per això, proposam un seguit d’activitats perquè els alumnes descobreixin la cara més dinàmica de la poesia i això serà de la mà de la música, eina que ens facilitarà l’objectiu perquè trenca amb la metodologia habitual d’ensenyament d’aquest gènere literari, una metodologia sovint mecànica i enfocada només a l’anàlisi i al comentari de text.
L’accés al poema i a totes les seves possibilitats a través de la música és el concepte que regirà aquest treball, tenint en compte que els adolescents i, és clar, la resta de lectors i oients de poesia es poden sentir més atrets pel ritme, per la melodia o per les rimes, entre d’altres recursos, i així podem captar la seva atenció i interès. Es tracta d’atreure els joves cap a la poesia, de fer-la més amena gràcies a la música i de procurar que ens ajudi en la comprensió dels poemes. Ens trobarem amb unes activitats enfocades a l’assimilació del concepte poesia –en aquest cas, el nivell de les activitats és per a 1r o 2n d’ESO– i a captar l’essència de les característiques d’un poema de cara també a millorar-ne la comprensió i a fer-ne una bona interpretació.
Amb aquest treball, doncs, esperam presentar una proposta vàlida per treballar la poesia en l’àmbit de l’educació secundària d’acord amb la tendència actual d’ensenyament, que es regeix per una metodologia d’aprenentatge significatiu i per una didàctica més dinàmica i innovadora. |
ca |