- Introducció: La lesió és coneguda com un factor comú en l’àmbit esportiu. El seu estudi en el camp de la psicologia va obrir les seves primeres línies de recerca durant la dècada dels anys vuitanta i, des d’aleshores, s’ha demostrat la influència que els factors psicològics exerceixen sobre les lesions esportives. L’aspecte mèdic és el camp més freqüentment investigat fins a l’actualitat, per la qual cosa es considera important ampliar la recerca sobre la perspectiva psicològica que intenta comprendre la lesió des de la valoració de l’esportista. - Contingut de la investigació: La tesi doctoral investiga l’impacte psicològic de les lesions esportives y estudia la variabilitat en els estats emocionals i l’evolució de diferents variables psicològiques de l’esportista durant la rehabilitació i el període posterior a la lesió Els diferents estudis que integren la tesi doctoral tenen el propòsit de clarificar aspectes sobre l’impacte psicològic de la lesió en l’esportista amb l’objectiu d’aprofundir en una nou concepte que abordi la lesió des d’una perspectiva psicològica. La recerca vol ampliar també les recerques sobre l’efecte que la lesió produeix en la vida de l’esportista i en el període posterior a la rehabilitació. A més, la tesi vol mostrar la importància de les intervencions psicològiques en l’àmbit de les lesions esportives. - Conclusió: Una de les aportacions més importants de la tesi ha estat introduir el concepte d’impacte psicològic, que fa referència a la valoració de l’esportista sobre l’afectació de la seva lesió, i en el qual s’ha trobat una relació significativa amb algunes dimensions del benestar psicològic (creixement personal i domini de l’entorn), així com contribuir a un canvi de paradigma introduint el marc de la psicologia positiva en l’àmbit de les lesions esportives.
- Introducción: La lesión es conocida como un factor común en el ámbito deportivo. Su estudio en el campo de la psicología abre sus primeras líneas de investigación en la década de los 80 y a lo largo de este periodo se ha demostrado la influencia que los factores psicológicos ejercen sobre las lesiones deportivas. El aspecto médico es el campo más frecuentemente investigado hasta la actualidad, por lo que se considera importante así mismo ampliar la investigación sobre la perspectiva psicológica que trata de comprender la lesión desde la valoración del deportista. - Contenidos de la investigación: La tesis investiga el impacto psicológico de las lesiones deportivas y estudia la variabilidad de los estados emocionales y la evolución de diferentes variables psicológicas del deportista durante la rehabilitación y el periodo posterior a la lesión. Los diferentes estudios que integran la presente tesis por compendio de publicaciones tienen el propósito de clarificar los aspectos sobre el impacto psicológico de la lesión en el deportista, con el objetivo de profundizar en un nuevo concepto que aborde la lesión desde una perspectiva psicológica. El estudio además de ampliar las investigaciones sobre el efecto que la lesión produce en la vida del deportista y en el periodo posterior a la rehabilitación, muestra la importancia de las intervenciones psicológicas en el ámbito de las lesiones deportivas. - Conclusión: Una de las aportaciones más importantes de la presente tesis ha sido introducir el concepto de ‘Impacto Psicológico’, que hace referencia a la valoración del deportista sobre la afectación de su lesión, y en el que se ha encontrado una relación significativa con algunas dimensiones del ‘bienestar psicológico’ (‘crecimiento personal’ y ‘dominio del entorno’), así como contribuir a un cambio de paradigma introduciendo el marco de la psicología positiva en el ámbito de las lesiones deportivas.
Introduction: Injuries are a common factor in sports. The psychological studies of sports injuries begin in the 80’s. In this period, the existence of empirical evidence has shown the influence of psychological factors on sports injuries. The medical area is the most frequently investigated until now, and is important too the extension of research on the psychological perspective to understand the experience of the athlete about his injury. The research: The thesis investigates the psychological impact of sports injuries and studies the variability of the mood states and the evolution of the psychological variables in the athlete during the rehabilitation and the after injury period. The main purpose of this thesis through the differents studies is to clarify aspects of the psychological impact of injury in athletes, in order to deepen in a new concept that addresses the injury from a psychological perspective. The research also studies the effect of the injury in the athlete’s life and shows the importance of psychological interventions in the field of sports injuries in the post-rehabilitation period. Conclusion: One of the contributions of this thesis is to introduce the concept of ‘Psychological impact’, which reflects on the severity of the injury with regard to the experience of the athlete. It has been found significantly related to some dimensions of ‘psychological well-being’ (‘personal growth’ and ‘domain of enviroment’). The thesis introduces the framework of positive psychology in the field of sports injuries. This contributes to a new paradigm in this field.