Una de les primeres causes de mort en el món són les malalties cardiovasculars;
aquestes es troben molt relacionades amb el sobre-pes i obesitat. Per aquest motiu es
necessari i interessant identificar estratègies que permetin de manera natural, a través de la
dieta, reduïr aquesta elevada taxa de mortalitat. És ben sabut que la dieta durant la gestació,
produeix una programació metabòlica a la descendència augmentant o no el risc de partir
certes patologies en l'edat adulta. En les societats enriquides, és freqüent una sobre-ingesta
calòrica de macronutrients, ja sigui d'hidrats de carboni, proteïnes o lípids. Si la sobreingesta
és de hidrats de carboni hi haurà una clara programació metabòlica de la
descendència a presentar sobre-pes, malalties cardiovasculars, augment de l'activitat del
fetge i dislipèmia. Efectes molt semblant als que produeix la sobre-ingesta de proteïnes,
però, en aquest cas, els efectes depenen de si la sobre-ingesta es dur a terme durant la
gestació o lactància. Si durant la gestació s’ingereix una dieta rica en proteïnes es produeix
IUGR [creixement intrauterí retardat] i augmenta la predisposició a l'obesitat; per contra si és
durant la lactància disminueix el risc d'obesitat en la descendència, però augmenta
l'adipositat. Finalment la sobre-ingesta de lípids o greixos, és un dels casos més estudiats
en la bibliografia; afecta a la descendència augmentant la predisposició a problemes
cardiovasculars, fetge gras, canvis en la morfologia del pàncrees, resistència a la leptina a
l'hipotàlem, augment de la massa corporal, IUGR, e inclús algunes malalties mentals com
autisme o hiperactivitat. Per tant, una sobre-ingesta calòrica, sigui amb un macronutrient o
un altre, i ja sigui durant la gestació o durant la lactància afectarà a la descendència
predisposant a partir certes patologies associades a l'obesitat