Un desequilibri en el balanç energètic corporal amb una ingesta energètica superior a les despeses, desencadena obesitat, una malaltia cada vegada més incident en tot el món i que comporta uns costs sanitaris molt elevats. Hi ha dos tipus de teixit adipós: el blanc, que acumula energia en forma de triacilglicèrids i augmenta al incrementar la ingesta, i el marró, que es caracteritza per dissipar energia en forma de calor. Precisament aquest darrer, el qual presenta capacitats per augmentar la despesa energètica, ha despertat molt d’interès com a possible diana terapèutica per a la cura de l’obesitat, sobretot des del moment en que se sap que els humans adults disposem de depòsits de teixit adipós marró. Així doncs, diversos grups d’investigadors, com els que formen part del projecte DIABAT a nivell europeu, treballen per a esbrinar els mecanismes d’estimulació del teixit adipós marró i de remodelació del teixit adipós blanc en marró, procés anomenat “browning” o marronització. Varis fàrmacs i factors endògens com la leptina, els pèptids cardíacs natriurètics i la hormona tiroide, i diferents composts de la dieta com la capsaïcina, la fucoxantina i el resveratrol, són capaços d’actuar a diferents nivells del procés d’estimulació del teixit adipós marró i de la marronització. Per tant, aquests composts, entre d’altres, poden ser de gran importància per a desenvolupar estratègies capaces d’activar el teixit adipós marró o induir la marronització del teixit adipós blanc amb la finalitat d’ajudar a les persones obeses a incrementar les seves despeses energètiques i, conseqüentment, perdre pes.