[cat]Els radicals lliures (RL) són totes aquelles espècies químiques, carregades o no, que en la seva
estructura atòmica presenten un electró desaparellat, donant-li una gran inestabilitat. El fet de
posseir una estructura radicalària fa que siguin molt reactius i que actuïn prop del lloc on són
formats.
La majoria dels RL que es produeixen al nostre sistema biològic son els radicals lliure d’oxigen,
entre els quals podem destacar: ·O2
-
(radical anió superòxid), ·OH (radical hidroxil), ROO· (radical
peròxid) i la presència de H2O2 (peròxid d’hidrogen). Però també tenen importància els radicals lliures
de nitrogen, entre els quals es pot destacar: NO· (radical òxid de nitrogen), NO2 · (radical diòxid de
nitrogen), ONOO(peroxinitrit),
i ClO(anió
hipoclorit) entre d’altres [Kuyvenhoven, 1999].
Tot i la importància dels RL en certes reaccions biològiques, un excés d’aquests provoca un
desequilibri no compensat pels antioxidants presents en el cos, i com a conseqüència, l’aparició de
d’anys cel·lulars que tenen una repercussió molt important sobre l’activitat funcional biològica;
La Diabetis Mellitus (DM) es tracte d’un desordre metabòlic que provoca un augment dels nivells
de glucosa en sang (hiperglucèmia). Diversos estudis suggereixen que la hiperglucèmia augmenta la
producció de radicals lliures d’oxigen a l’organisme que poden accelerar les conseqüències
patològiques associades a la DM. Per aquest motiu, la inhibició de la producció de radicals lliures o la
seva eliminació adquireix una gran importància en el tractament de la DM.
En aquest treball, s’ha determinat la capacitat antioxidant de compostos anàlegs a la 3-hidroxipiridina
com són la piridoxina (PN), la piridoxamina (PM), el 5’-fosfat de piridoxal (PLP), la 3-hidroxi-2-
metilpiridina(3H2MP) i la 2-cloro-3-hidroxipiridina(2Cl3HP). La elecció d’aquests compostos es deu a
que es va demostrar la importància de la PM com a compost antioxidant a individus diabètics a causa
de la seva gran capacitat de captar radicals lliures presents en l’organisme [Voziyan, 2005].
La gran varietat de RL en l’organisme dóna lloc a l’aparició d’un nombre elevat de diferents
mètodes experimentals per a determinar la capacitat antioxidant de certs composts [Alam, 2013]. En
aquest treball, s’ha determinat l’activitat l’antioxidant dels composts indicats al paràgraf anterior en
front dels radicals DPPH, ·OH i ·O2
-
, essent aquests dos últims produïts en l’organisme. Els resultats
obtinguts confirmen que tant la piridoxamina com el 5’-fosfat de piridoxal són els compostos amb
major capacitat antioxidant dels estudiats en aquest treball. La capacitat antioxidant d’aquest
compostos en front del radical DPPH es deu a la gran tendència que tenen d’alliberar el protó del
grup fenol present en 3; mentre que en front del radical ·O2
-
, la PM presenta la major capacitat
antioxidant que es pot deure a la seva capacitat de formar complexes.