[cat] Introducció: La infermeria és vista com una professió femenina i per tant se li és assignada uns estereotips de gènere femenins.
Objectius: Els objectius d’aquest treball són analitzar com afecten aquests estereotips a la professió analitzant la seva repercussió en els professionals infermers i en els estudiants d’infermeria i la representació que es fa d’aquests en els mitjans de comunicació.
Estratègia de recerca i resultats: mitjançant la recerca en les bases de dades PubMed, LILACS i CUIDEN es seleccionaren 20 articles.
Resultats: La percepció de com afecten dels estereotips de gènere coincideix en els professionals d’infermeria i en els estudiants. L’assignació d’un rol femení afectarà a la devaluació del rol autònom de la infermeria i així com la infravaloració de la professió infermera. L’estereotip masculí de lideratge afectarà a les dones infermeres en que tinguin menys oportunitats d’assolir llocs de gestió que els homes. Els homes infermers veuen necessari justificar la seva heterosexualitat per tal de contrarestar els estereotips assignats com a homosexuals, efeminats o “poc homes”. La sexualització del seu contacte també serà percebut com un obstacle.
La representació d’estereotips de gènere de la infermeria en els mitjans és vigent en el cinema, anuncis, llibres infantils, televisió.
Conclusions: Cal valorar la importància de seguir estudiant els estereotips i la imatge que es projecta de la professió infermera i com perceben els seus professionals. Els estereotips de gènere estan molt encallats en la societat i està en mà dels professionals generar canvis en l’imaginari col·lectiu.