[cat] L'escassetat d’aigua és el principal factor limitant per a la productivitat agrícola en molts
països, de fet és la causa dominant de les pèrdues dels rendiments agrícoles. Davant els
esdeveniments es va dut a terme aquest estudi amb l’objectiu d’adquirir noves estratègies
per millorar la producció dels cultius agrícoles amb la mateixa quantitat d’aigua variant les
propietats físiques d’aquesta mitjançant l’aplicació de un camp magnètic. Amb la intenció
d’assolir l’objectiu anterior es va dur a terme aquesta investigació, la qual es va centrar en
estudiar els efectes de l'aplicació del tractament Aqua-4D sobre el desenvolupament del
cultiu de tomàquet (Solanum lycopersicum L. var Cid) sota condicions d'hivernacle. Per dur
a terme l’experiment es van utilitzat 36 plantes, de les quals 18 van ser sotmeses a
tractament control i 18 a tractament amb Aqua-4D. L’experiment va durar uns cinc mesos
durant els quals es van analitzar els paràmetres de creixement, intercanvi de gasos,
consum d’aigua, eficiència en l’ús de l’aigua (EUA) i qualitat. Les diferències entre
tractaments sols van ser significatives en els paràmetres de qualitat (fermesa, duresa,
acidesa titulable i el paràmetre de color L*), paràmetres que mai s’havien estudiat en
l’aplicació d’aquest tractament. Els resultats suggereixen que l’aigua tractada amb Aqua-
4D actua sobre els paràmetres de qualitat del fruit incrementant la seva fermesa, duresa,
acidesa titulable i el paràmetre de color L*.
[eng] Water shortage is the main limiting factor for agricultural productivity in many countries,
in fact is the dominant cause of the loss of agricultural yields. Due to this factor, it was
carried out this study with the aim of acquiring new strategies to improve the production
of agricultural crops with the same amount of water varying physical properties of it by
applying a magnetic field. With the intention to achieve the above objective it was carried
out this research, which focused on studying the effects of the use of Aqua-4D treatment
on the development of tomato crops (Solanum lycopersicum L. var Cid ) under greenhouse
conditions. To carry out the experiment were used 48 plants, of which 24 were subjected
to control treatment and 24 to Aqua-4D treatment. The experiment lasted about five
months and we were analyzing the parameters of growth, gas exchange, water
consumption, efficient use of water (WUE) and quality. Differences between treatments
were significant only in the quality parameters (strength, hardness, acidity and color
parameter L*), parameters that had never been studied in the use of this treatment. The
results suggest that water treated with Aqua-4D acts on the parameters of fruit quality by
increasing its firmness, hardness, acidity and color parameter L *.