[cat] L’objectiu de la formació professional (FP) bàsica és facilitar la
permanència dels alumnes en el sistema educatiu, aconseguir que
adquireixin un conjunt de coneixements, destreses, habilitats i actituds que
els permetin desenvolupar un lloc de feina i preparar-los per a la seva
inserció laboral. No obstant això, no incorpora un mòdul de formació i
orientació laboral (FOL) com estableix la normativa per a l’FP en grau mitjà
i superior i com s’establia en els programes de qualificació professional
inicial (PQPI) que han estat substituïts per la recentment implantada FP
bàsica. Així doncs, l’FP bàsica els prepara per desenvolupar un lloc de
feina, si bé, no els orienta a l’hora de saber cercar una feina pròpia de la
seva especialitat.
Mitjançant aquest treball fi de màster es pretén implantar l’orientació
laboral específica de l’especialitat de cuina i restauració dins el pla d’acció
tutorial, tenint en compte la restricció horària de la tutoria i les peculiaritats
de l’alumnat de l’FP bàsica, per orientar i formar als alumnes per tal que
coneguin el mercat laboral propi de la seva especialització i puguin
escometre una recerca activa d’ocupació.
Normalment els alumnes que cursen l’FP bàsica solen presentar rebuig
cap al sistema educatiu reglat i pessimisme vers la capacitat de trobar
feina amb la formació rebuda. A més, la gran majoria es troben amb
escassos recursos per organitzar la recerca d’ocupació. D’aquesta
manera, i tenint en compte la tipologia d’aquest alumnat, tots aquells que
no aconsegueixin continuar dins el sistema educatiu tindran una major
oportunitat d’inserció en el món laboral.
Aquest treball servirà al professor de guia, de recurs i de suport per
aconseguir millorar la inserció laboral dels alumnes dins de la seva
especialitat.