[eng] Background: Mortality associated with cardiovascular diseases represents a
major public health problem. The intake of Omega-3 polyunsaturated fatty acids
has been related for decades with a lower incidence of cardiovascular diseases
and a lower mortality. Objectives: The general objective is to evaluate the
efficacy of the intake of Omega-3 fatty acids in the prevention of cardiovascular
disease in a cohort of adults of the Region of Murcia. Other objectives are
assessing the secondary effects derived from the intake and the analysis of the
levels of polyunsaturated fatty acids in the blood. Methods: A double-blinded
randomized controlled clinical trial was conducted in the Department of Nutrition
and Dietetics of the Virgen de la Arrixaca General University Hospital (Murcia,
Spain), which consists of an initial evaluation phase before the intervention and
an intervention phase consisting of a supplement diet with omega-3
polyunsaturated fatty acids for 8 weeks. Participants will be 52 men and women
residing in the Region of Murcia, in Health Area I (Murcia / West) over 44 years
randomly selected from outpatient cardiology services. Eligible subjects were
randomized using a randomized list. The Experimental Group (GE) will intake for
8 weeks a supplement of Omega-3 fatty acids. The Control Group will receive a
placebo supplement consisting of 1 gram per day of corn oil that is almost
completely devoid of Omega-3 polyunsaturated fatty acids. The main outcome
measure are the values of Omega-3 polyunsaturated fatty acids in the blood
plasma. Expected results: The intake of Omega-3 will be associated with a
diminishing of the risk value indicators of cardiovascular disease.
[spa] Antecedentes: la mortalidad asociada a enfermedades cardiovasculares
representa un importante problema de salud pública. La ingesta de ácidos grasos
poliinsaturados Omega-3 se ha vinculado desde hace décadas con una menor
incidencia de enfermedades cardiovasculares y una menor mortalidad por este
motivo. Objetivos: el objetivo general es evaluar la eficacia de la ingesta en la
dieta de ácidos grasos Omega-3 en la prevención de la enfermedad
cardiovascular en una cohorte de personas adultas de la Región de Murcia. Otros
objetivos son describir los posibles efectos secundarios derivados de la ingesta
y analizar el aumento de los niveles de ácidos grasos poliinsaturados en la
sangre. Métodos: se ha diseñado un ensayo clínico controlado aleatorizado de
ciego doble que será llevado a cabo en el Departamento de Nutrición y Dietética
del Hospital General Universitario Virgen de la Arrixaca (Murcia, España), que
constará de una fase de evaluación inicial antes de la intervención y una fase de
intervención consistente en un suplemento dietético con ácidos grasos
poliinsaturados omega-3 durante 8 semanas. Los participantes serán 52
hombres y mujeres residentes en la Región de Murcia, en el Área de Salud I
(Murcia/Oeste) mayores de 44 años seleccionados aleatoriamente a partir de los
servicios ambulatorios de cardiología. los sujetos elegibles se asignarán al azar
utilizando una lista asignación aleatoria. El Grupo Experimental (GE) recibirá
durante 8 semanas un suplemento de ácidos grasos Omega-3. El Grupo Control
recibirán un complemento placebo consistente en 1 gramo por día de aceite de
maíz que estará casi completamente desprovisto de ácidos grasos
poliinsaturados Omega-3. La medida principal de resultado serán los valores de
ácidos grasos poliinsaturados Omega-3 en el plasma sanguíneo. Resultados
esperados: la ingesta de Omega-3 se espera que produzca un descenso en los
indicadores de riesgo de enfermedad cardiovascular.