[cat] L’objectiu d’aquest projecte s’emmarca dins d’un conjunt d’iniciatives encaminades a
millorar la comercialització i demostrar la diferenciació del sector citrícola de Sóller i
Fornalutx i així, conservar aquest patrimoni genètic i cultural tan important per la
comarca.
El conjunt d’iniciatives té el seu inici l’any 2016 on es va crear un grup cooperatiu que
està integrat per diferents empreses i entitats del sector: Cooperativa agrícola de Sóller,
Agroilla, Fet a Sóller i Estel Nou. L’objectiu d’aquest grup cooperatiu és l’obtenció d’una
IGP o DOP per tal de tenir un tret diferenciador i poder garantir l’origen dels fruits.
Per tant, l’objectiu d’aquest projecte ve emmarcat dins del conjunt d’iniciatives
proposades pel grup cooperatiu:
- Es vol dur a terme la caracterització morfològica, agronòmica i de qualitat de
les dues varietats locals, Canoneta i Peret, comparant-la a una varietat estàndard com la
Valencia Late. Aquesta caracterització podrà servir per una futura inscripció de la varietat
Peret (la Canoneta ja està inscrita) dins del Registre Nacional de Varietats Comercials i
per tant, poder tenir accés a material vegetal certificat. Per altra banda, també es podran
incloure dins del Registre de Varietats Locals obtenint així un incentiu més pel seu
consum.
- Una altra via d’actuació que es vol dur a terme a aquest projecte és la disminució
de la incidència de «creasing» o clareta que trobam sobre la varietat Canoneta. La clareta
és una fisiopatia que devalua l’aspecte comercial i que pot ocasionar problemes de maneig
post-collita. Es volen comparar diferents tractaments nutricionals i/o hormonals per tal de
veure quin és el que dona més bons resultats.