[cat] Aquest Treball Fi de Grau fa referència a una granja de ramaderia ecològica, més
detalladament a una granja de gallines ponedores ecològiques.
Les característiques climàtiques i les particularitats del sòl i del subsòl que presenta la
zona on s'ubica aquesta explotació ecològica són importants al hora d'elegir una estratègia per
poder edificar d'una manera eficient i sustentable ecològicament parlant.
Tota la granja compleix rigorosament el reglament UE 889/2008 de producció
ecològica que fa referència al benestar dels animals, en aquest cas gallines.
La raça de gallines que s'ha elegit produeix ous d'alta qualitat, així com ho requereix un
bon producte ecològic.
Les particularitats i els nutrients de l'aliment d'origen d'agricultura ecològica i l'aigua,
són essencials per a que l'ou tingui una bona qualitat i que sigui totalment ecològic.
Les patologies que pugui tenir la gallina i la desinfecció i desinsectació de la nau es
combaten sense la utilització de productes obtinguts artificialment per síntesi química.
El CCPAE juga un paper molt important alhora de la venta dels ous, ja que és
l'organisme públic encarregat del control, la certificació i la promoció dels productes agraris i
alimentaris ecològics a Catalunya.
Ara mateix l'ús de l'energia d'aquesta explotació ve subministrada per un grup
electrogen, però més endavant és vol instal·lar plaques solars per no dependre tant del petroli
i així fer l'explotació més ecològica.
En referència al màrqueting i a la venda d'aquests ous i al observar el nostre entorn
més proper, ens podem adonar que existeix un canvi de tendència en els estils de vida de la
població. Els productes ecològics cobreixen aquesta tendència, i presenten altres
característiques en la producció d'aquests productes que també es valoren socialment.
Tot això fa possible que el món rural doni una passa més en avançar cap a noves
formes de producció respectuoses amb el medi ambient i els animals. Aquests punts a favor, han donat impuls a la construcció d'una granja al Terme
Municipal de Viladamat, Girona.
Aquesta granja de gallines ponedores ecològiques té com a finalitat oferir ous
ecològics de qualitat amb una atenció individualitzada i propera al client. A més, aquesta
explotació intenta que el producte sigui local, d'aquesta manera es redueixen costos de
transport i es potencia la venda local ecològica.
El productor responsable d'aquesta explotació treballa també camps i el seu objectiu
és arribar a una integració agropecuària que lligui el bestiar, en aquest cas les gallines, amb la
terra per garantir el reciclatge de les dejeccions ramaderes (gallinassa, en aquest cas) que
seran una de les fonts principals per a la fertilització orgànica dels cultius.
A més, aquests cultius seran convertits a ecològics per utilitzar els seus fruits com
alimentació de les pròpies gallines. D'aquesta manera s'arribarà al concepte de cicle tancat, un
cicle on tots els recursos que pot proporcionar la granja siguin utilitzats i no rebutjats, donant,
així, un pas més en l'evolució de l'agricultura i la ramaderia ecològica.