[cat] El present treball de fi de grau és centra amb identificar dins un conjunt de tres varietats de Lactuca sativa aquella varietat que sigui agronòmicament més apta que la varietat T-sarina per a cada cicle de cultiu d’hivern que es produeix i alhora que presenti major tolerància a la malaltia Bremia Lactucae ja que la varietat T-sarina té bones condicions agronòmiques però presenta baixa tolerància a aquesta malaltia. Per això, sempre es compararan les varietats escollides per a cada cicle amb la varietat T-sarina. Les varietats d’estudi s’han seleccionat només per aquells cicles que en principi presenten els seus màxims rendiments. Els paràmetres que principalment s’han estudiat són productius com el pes de planta sencera i de cor i qualitatius de longitud i amplada de les plantes. A més, s’han analitzat visualment les diferents varietats per apreciar la tolerància de cada una d’aquestes a la Bremia lactucae.
A través de les dades obtingudes durant l’estudi s’ha pogut observar que aquella varietat més productiva és la Monterreal seguit de la varietat T-sarina i Murcina respectivament. Finalment, davant la Bremia lactucae la varietat que ha presentat major tolerància ha estat la varietat Murcina. La que ha presentat menor tolerància ha estat la T-sarina i entre les dues varietats es troba la varietat Monterreal.