[cat] Els adolescents, immersos a un conjunt de canvis físics, psicològics i socioemocionals propis
de la pubertat, amb una personalitat inestable i que encara està per definir, és un col·lectiu
d’especial vulnerabilitat davant l’aparició de Trastorns de la Conducta Alimentaria (TCA) i
les conductes de risc relacionades amb aquestes patologies. Des de l’àmbit educatiu, hi ha
consciència de la rellevància que té una alimentació saludable i la prevenció dels TCA a
l’alumnat de secundària. El que pretén aquesta proposta és elaborar un programa educatiu
mitjançant la labor coordinada des del departament d’orientació amb els diversos
professionals docents per dur a terme diferents accions destinades a prevenir, detectar i
atendre aquestes patologies, i està dirigit tant als alumnes, com als docents i els familiars
més propers. El contacte permanent i directe dels docents amb l’alumnat els situa a un lloc
privilegiat per conèixer i prevenir les conductes de risc relacionades amb l’alimentació que
poden dur a terme unes conseqüències negatives pel desenvolupament acadèmic i
creixement personal, i proporcionar certes pautes de millora dels hàbits saludables i de
l’autoconfiança per ajudar a fomentar l’autoestima i enfortir la percepció personal de la seva
aparença física i autoimatge.