[cat] Objectiu general: L’objectiu general d’aquest estudi és avaluar l’associació entre la
dieta rica en vegetals i la simptomatologia en els pacients amb malalties inflamatòries
intestinals (MII).
Resultats: S’han inclòs 25 articles de PubMed publicats entre 2010 i 2021 que estudien
com afecta una dieta rica en vegetals, com la dieta mediterrània i la vegetariana, als
pacients amb MII, entre elles, la colitis ulcerosa (CU) i la malaltia de Crohn (MC). Entre
les principals associacions identificades destaquen la millora de la simptomatologia, la
disminució dels paràmetres bioquímics inflamatoris i els canvis en la composició de la
microbiota intestinal.
Discussió: Els estudis seleccionats ofereixen una visió clara dels beneficis d’una dieta
rica en vegetals en pacients amb MII. En quant als paràmetres bioquímics inflamatoris,
els estudis de major qualitat troben reduccions significatives de la calprotectina fecal (CF)
al seguir una dieta saludable, però no de proteïna-c-reactiva (PCR). També s’observa una
associació negativa entre l’adherència a una dieta saludable i el risc de desenvolupar una
MII. Més a més, els estudis de transcriptòmica demostren que la microbiota intestinal dels
pacients amb MII està alterada i que a través de la dieta es modifica la diversitat
microbiana.
Conclusions: Els estudis inclosos en aquesta revisió demostren que una bona adherència
a una dieta saludable rica en vegetals produeix millores en la simptomatologia dels
pacients amb MII. Aleshores, és important que els professionals sanitaris considerin la
dietoteràpia en aquestes persones com un tractament imprescindible per millorar la seva
simptomatologia.
[eng] General aim: The overall objective of this study is to evaluate the association between a
diet rich in vegetables and symptomatology in patients with inflammatory bowel diseases
(IBD).
Results: It has been included 25 articles from PubMed published between 2010 and 2021
that study how a diet rich in vegetables such as the Mediterranean Diet and a vegetarian
diet affects patients with IBD, among them, ulcerative colitis (UC) and Crohn’s disease
(CD). The main associations identified include reduced symptomatology, decreased
inflammatory biochemical parameters and changes in the composition of the gut
microbiota.
Discussions: The selected studies offer a clear vision of the diet rich in vegetables’
benefits in patients with IBD. With regard to inflammatory biochemical parameters, the
highest quality studies find significant reductions in faecal calprotectin (FC) when
following a healthy diet, but not in c-reactive-protein (CRP). It is also observed a negative
association between the healthy diet’s adherence and the risk of developing an IBD.
Furthermore, transcriptomics studies demonstrate that IBD patients’ gut microbiota is
altered and its microbial diversity can be modified through the diet.
Conclusion: The studies included in this review demonstrate that a good adherence to a
healthy diet rich in vegetables produces enhancements in the symptomatology of people
with IBD. Therefore, it is important that healthcare professionals consider dietotherapy
in these patients as an essential treatment to improve their symptomatology.