[cat] Qui no ha sentit a parlar sobre la importància de reduir la petjada de carboni
per combatre el canvi climàtic? Som però conscients que podem ajudar a
minvar la petjada de carboni amb les nostres pròpies accions o eleccions? En
aquest treball es presenta un projecte d’aprenentatge servei (ApS) per
minimitzar la petjada de carboni d’un menjador escolar a través de l’alimentació
sostenible. El projecte se centrarà doncs en solucionar un problema real que
afecta la societat del segle XXI.
Gràcies a la metodologia emprada, l’aprenentatge servei, l’alumnat ajudarà als
responsables del menjador escolar a dissenyar un menú sostenible, és a dir, un
menú basat en criteris de sostenibilitat amb la finalitat de reduir la petjada de
carboni. A més a més, un dels punts positius a destacar del projecte és que allò
que aprenguin durant el transcurs del servei, ho podran extrapolar a la seva
vida quotidiana. Finalment, el projecte cerca ser un exemple de pràctica
sostenible que serveixi com a font d’informació per a altres centres que vulguin
també reduir la petjada del seu menjador: es vol fer valdre el treball en xarxa
entre centres educatius.
En definitiva, la proposta educativa té com a finalitat general que l’alumnat agafi
consciència sobre la responsabilitat que té la societat en la consecució de
l’objectiu de la reducció de la petjada de carboni i, concretament, sobre com
l’alimentació repercuteix favorablement o desfavorablement en l’assoliment
d’aquest objectiu