[cat] Introducció: La introducció de l'alimentació complementària sol produir-se al voltant
dels 6 mesos d'edat, moment en què els nadons comencen a manifestar interès per
l’alimentació i desenvolupen les habilitats de mastegar i asseure's.
Segons les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), s’inicia aquest
procés amb l'alimentació complementària tradicional amb cullera, introduint purés i
aliments triturats i progressivament augmentant la seva consistència. Malgrat això, en els
darrers 15 anys ha sorgit una alternativa coneguda com a “Baby Led Weaning”, on els
infants són exposats a aliments sòlids i se’ls permet menjar de manera autònoma.
Objectiu: L’objectiu d'aquest estudi és explorar els potencials beneficis del mètode
“Baby Led Weaning” en els hàbits alimentaris, analitzant si fomenta preferències
alimentàries més saludables, una major acceptació de diverses textures i aliments, i el seu
paper en la prevenció de l'obesitat i el sobrepès infantil.
Estratègia de recerca: Es va realitzar una cerca bibliogràfica
exhaustiva utilitzant Pubmed com a base de dades específiques i Ebscohost com a
metacercador.
Resultats: Després de revisar la literatura, es van seleccionar 21 estudis d'acord amb els
objectius generals i específics, així com els criteris d'inclusió i exclusió establerts.
Conclusió: El mètode “Baby Led Weaning” permet al lactant regular la seva pròpia
alimentació, cosa que té un impacte positiu en l'acceptació d'una major varietat d'aliments
i textures, el desenvolupament de preferències més saludables i l'establiment d'hàbits
alimentaris que poden contribuir a prevenir l'obesitat i el sobrepès infantil.
[spa] Introducción: La introducción de la alimentación complementaria suele producirse
alrededor de los 6 meses de edad, momento en el que los bebés empiezan a manifestar
interés por la alimentación y desarrollan las habilidades de masticar y sentarse.
Según las recomendaciones de la Organización Mundial de la Salud (OMS), se inicia este
proceso con la alimentación complementaria tradicional con cuchara, introduciendo purés
y alimentos triturados y progresivamente aumentando su consistencia. A pesar de esto,
en los últimos 15 años ha surgido una alternativa conocida como “Baby Led Weaning”,
donde los niños son expuestos a alimentos sólidos y se les permite comer de manera
autónoma.
Objetivo: El objetivo de este estudio es explorar los potenciales beneficios del método
“Baby Led Weaning” en los hábitos alimenticios, analizando si fomenta preferencias
alimentarias más saludables, una mayor aceptación de varias texturas y alimentos, y su
papel en la prevención de la obesidad y el sobrepeso infantil.
Estrategia de búsqueda: Se realizó una búsqueda bibliográfica exhaustiva utilizando
Pubmed como base de datos específicas y Ebscohost como metabuscador.
Resultados: Después de revisar la literartura, se seleccionaron 21 estudios de acuerdo
con los objetivos generales y específicos, así como los criterios de inclusion y exclusión
establecidos.
Conclusión: El método “Baby Led Weaning” permite al lactante regular su propia
alimentación, cosa que tiene un impacto positivo en la aceptación de una mayor variedad
de alimentos y texturas, el desarollo de preferencias más saludables y el establecimiento
de hábitos alimenticios que pueden contribuir a prevenir la obesidad y el sobrepeso
infantil.
[eng] Introduction: The introduction of complementary feeding usually occurs around 6
months of age, when babies begin to show interest in food and develop the skills og¡f
chewing and sitting.
According to the recommendations of the World Health Organization (WHO), this
process begins with the traditional complementary food with spoon, introducing slurry
and crushed foods and progressively increasing its consistency. Despite this, in the last
15 years an alternative known as “Baby Led Weaning” has emerged, when children ara
exposed to solid foods and are allowed to eat autonomously.
Objective: The objective of this study is to explore the potential benefits of the “Baby
Led Weaning” method on eating habits, analyzing whether it promotes healthier food
preferences, and its role in the prevention of obesity and childhood overweight.
Research strategy: An exhaustive bibliographic search was perfomed using Pubmed as
a specific database and Ebscohost as a metasearch engine.
Results: After reviewing the literature, 21 studies were selected according to the general
and specific objectives, as well as the established inclusion and exclusion criteria.
Conclusion: The “Baby Led Weaning” method allows the lactant to regulate their own
diet, which has a positive impact on the acceptance of a greater variety of foods and
textures, the development of healthier preferences and the establishment of eating habits
that can contribute to preventing obesity and childhood overweight.