The artichoke is a typical Mediterranean vegetable that belongs to the species Cynara cardunculus,
but also grown in some Middle Eastern, Asian and American countries. It is a plant that has been
used since ancient times by the Egyptians, Greeks and Romans for its therapeutic properties against
liver and digestive disorders, and in the last decade it has been largely studied and a variety of
properties against many diseases have been also demonstrated.
The artichoke is composed of a high phytochemical content, mainly phenolic compounds and
terpenoids which give various characteristic properties. Among the phenolic compounds include
chlorogenic acid, and its derivatives as cynarin, and luteolin, and among terpenoids, cynaropicrin, β-
cubebene and caryophyllene. The aim of this work is to know the current status of the
characterization of the chemical composition and properties of the artichoke demonstrated on
human health.
In addition to the bibliography, a little experiment in vitro was carried out in order to demonstrate
the capacity of chlorogenic acid (GCA) in the induction of mouse´s white adipocytes browning, and
therefore in the activation of thermogenic program. For the experiment, differentiated 3T3-L1 cells
were used and then were treated with different concentrations of GCA (1, 5, 10, 25 and 50 μM) for
24 hours. The results have shown that GCA has a slightly inducing ability of some genes related with
browning of white adipocytes at low dose (10 μM), whereas at high dose (50 μM), GCA has no effect
on browning.
La alcachofa es una hortaliza típica de la cuenca mediterránea y pertenece a la especie Cynara
cardunculus, pero también se cultiva en algunos países de Oriente, Asia y América. Es una planta que
se ha usado desde la antigüedad por los egipcios, griegos y romanos por sus propiedades
terapéuticas contra patologías hepáticas y digestivas, y durante las últimas décadas se le han
atribuido y demostrado una gran variedad de propiedades contra muchas enfermedades.
La alcachofa está compuesta por un alto contenido en fitoquímicos, principalmente por compuestos
fenólicos y terpenoides que le otorgan diversas propiedades características. Entre los compuestos
fenólicos destacan el ácido clorogénico, y sus derivados como la cinarina, y la luteolina, y entre los
terpenoides, la cinaropicrina, β-cubebeno y cariofileno. El objetivo de este trabajo es conocer el
estado actual de la caracterización de la composición química y las propiedades demostradas de la
alcachofa sobre la salud humana.
Además de la recopilación bibliográfica, también se ha realizado un pequeño experimento con el
objetivo de demostrar los efectos del ácido clorogénico (ACG) en la inducción de la marronización de
adipocitos blancos maduros de ratón. Se ha utilizado células 3T3-L1 diferenciadas y luego han sido
tratadas con el ACG a diferentes concentraciones (1, 5, 10, 25 y 50 μM) durante 24 horas. Los
resultados han reflejado que el ACG tiene una cierta capacidad inductora de algunos genes
relacionados con la marronización de los adipocitos blancos a bajas dosis (10 μM), en cambio a altas
dosis (50 μM), parece que el ACG no tiene efectos sobre la marronización.