[cat] És una realitat innegable el fet que les famílies són una peça fonamental en els processos d’aprenentatge dels seus fills/es, per aquest motiu les escoles han d’estar obertes per elles en tot moment, i han de fer tot el possible per crear unes relacions positives i de confiança mútua. Se’ls ha de deixar molt clar que l’educació dels seus fills/es és una responsabilitat compartida, i que no només és tasca de les mestres.
El present treball de Fi de Grau pretén analitzar la participació de les famílies en el context educatiu, estudiant els diferents graus d’implicació existents, així com els beneficis que es deriven de la bona relació entre ambdós agents. També es farà un recorregut històric sobre l’evolució que ha sofert el concepte de participació, tant a nivell nacional com internacional. A més, s’abordarà el tema dels òrgans de gestió més populars entre les famílies dins els centres escolars, explicant una mica les seves funcions més importants.
El treball de camp està basat en un cas concret, el CEIP Nicolau Calafat, on s’analitzarà el tipus de participació que tenen allà les famílies, a més de les diferents estratègies que empren des del centre per fomentar-la.